HOME > DOEN >Bay of Bones

DOEN

Bay of Bones


Het museum op Water, Bay Of Bones, is een reconstructie van een nederzetting uit de ijzer en bronstijd. Bay Of Bones heeft haar naam te danken aan de grote hoeveelheid dierlijke botten die op de plek zijn gevonden. Het is een toeristische trekpleister voor bezoekers uit Macedonië , maar ook voor veel bezoekers uit het buitenland. Het museum ligt aan de zuidkust van Gradiste, waar aan de noordelijke kant de camping “Gradiste” met strand te vinden is. Gradiste ligt iets verder dan het kleine vissersdorpje Pestani.

 

De eerste Macedonische onderwater archeologische opgravingen werden in 1997 uitgevoerd. Tal van ingebedde houten palen werden ontdekt op een diepte van 3 tot 5 meter, evenals archeologisch materiaal gedateerd uit het einde van het bronzen en het begin van de ijzertijd.

 

De nederzetting heeft volgens onderzoek uit 60 huizen bestaan met een totale oppervlakte van ongeveer 8500 m². De diameter van de palen varieerde van 13 tot 30 cm. Opvallend was dat de eerste paal op 12 meter van het land is gevonden, wat aangeeft dat er een ophaalbrug moet zijn geweest om de nederzetting te verbinden met het land.

 

In de periode waaruit deze paal-woning nederzetting is gedateerd woonde daar de Brygesstam, de oudste stam van de Balkan. De Brygesstam heeft daar vermoedelijk in de periode 1200-700 v. Chr. gewoond. De spullen van de toenmalige bewoners zijn nu te bekijken in het museum, boven en onderwater. Er is een duikbasis gebouwd op dezelfde locatie en heeft twee kamers, een voor de opslag van de duikuitrusting en een voor de ontwikkeling van onderwaterarcheologie en onderwater toerisme.

 

Tegelijkertijd met de reconstructie van het dorp is het Romeinse Fort boven op de heuvel van Gradiste gereconstrueerd. Het Romeinse Fort is verbonden door een stenen pad met de paal-woning nederzetting. Dit biedt de bezoekers een unieke gelegenheid om in de geschiedenis terug te reizen, van de Slavische tot de Romeinse tijd, de hele weg naar de prehistorie, terug naar het einde van de Bronstijd en het begin van de IJzertijd.

 

Op 8 december 2008 heeft de president van de Republiek Macedonië, de heer Nikola Gruevski, het Museum op het water tijdens een officiële ceremonie geopend. Dit is het eerste museum in deze wijdere omgeving .
zoover